SİSTEM SORUNU, SİSTEM SORUNU, SİSTEM SORUNU
PEKİ, NEDİR SİSTEM SORUNU?
İNSAN ZİHNİ, bilgisayar programlanmasının, bir ALGORİTMANIN ÜRÜNÜ gibi düşünülebilir ama bu algoritmaları da yazan insan zihnidir elbette.
Algoritma, bir sorunu çözebilmek icin, belirli bir amaca ulaşabilmek için, olmasını istediğimiz sonuca odaklanmak için izlenen ya da tasarlanan en akılcı olması gereken yol, zihinsel bir kurgu...
ALGORİTMA, veriler/bilgi- koşullar/seçenekler/seçimlerle/kararların
sonuçların/ bir bütünsellik içinde analiz ve sentezidir.
Başta bir algoritma ne kadar iyi kurulursa o kadar başarılı...
Örneğin, insanlar arasında zihinsel algoritmasını kullanamayanlar ya kendine ve topluma zarar verebiliyor ya da arzu ettigimiz mükemmel sonuçları doğurabiliyor.
Sonuç olarak, zihinsel faaliyetin özü, bu ALGORİTMA yani MANTIK ZİNCİRİNİ iyi ya da yetersiz hatta kötü kurgulanmasının bir oyunu.
BİR TOPLUMUN ALGORİTMALARLA PROGRAMLANMASI
MANTIK GELİŞTİRME eğitim sisteminden çıkarıldığı zaman mantığını kullanabilen insan kitlesi minimuma iniyor. Mantık dersleri tüm derslerin kralıdır.
Peki mantık derslerinin Türkiye’deki eğitim sisteminden, müfredattan çıkarılmış olması tesadüf olabilir mi?
Tüm iletişim hatalarının kaynağı MANTIK ZİNCİRİNİN sağlam kurulması ya da olmamasına bağlı..
Örneğin bir toplumdaki en tehlikeli kişiler zihinsel algoritmasına yeterli ya da hiç veri yüklemeden ya da çok az bilgi ile sonuca gidenlerdir. Bunlar da bir sözde okumuş nevi gerçek cahillerimizdir. Eğitimi ne olursa olsun fark etmez ve artık iyice şahit oluyoruz ki, mantık zinciri kopmuş o kadar çok kişi var ki...
İnsan ve toplum kalitesini belirleyen bu ZİHİNSEL ALGORİTMANIN adeta özellikle ihmal edilmiş olması ülkemizin bugünleri için planlamış olduğunu göstermiyor mu?
Şimdi bütün bu gerçekleri onaylayıp ama kendi öz eleştirimizi yapamayanların olduğu malum berbat bir durumdayız.
Ne mutlu ki öz eleştirisini yapabilenlere...
J.Gül ARSLAN